X

Inschrijvingen voor boomplantprogramma 2020-21 gesloten!

Het Heg&Landschap boomplantprogramma 2020-21 heeft in hele kort tijd haar limiet van 100.000 toegekende stuks bosplantsoen bereikt. We kunnen daarom per maandag 16 november 2020 geen nieuwe inschrijvingen meer in behandeling nemen. Jammer maar niet mogelijk. We zullen ook volgend jaar weer inheemse bomen en struiken ter beschikking tellen. We richten ons nu volledig op het geven van advies en op het afleveren van het gevraagde plantgoed. Alle deelnemers alvast veel plezier en succes gewenst met de aanplant. Haal extra inspiratie en informatie uit onze handleidingnland Rijk heggenlandschap.

Boomplantprogramma 2020-2021

Het Boomplantprogramma 2020-21 gaat beginnen. We hebben ook dit jaar, weer de geweldige mogelijkheid om 100.000 inheemse bomen en struiken te plaatsen. Dit wordt mogelijk gemaakt, voor het 9e jaar alweer, door onze Franse sponsororganisatie de Fondation Yves Rocher. De Fondation ondersteunt in veel landen boomplantprogramma's om daarmee een bijdrage te leveren aan behoud en herstel van biodiversiteit. Dit sluit perfect aan bij de missie van onze stichting. We geven aan de besteding van de 100.000 stuks plantgoed daarbij onze eigen invulling. Ben je geïnteresseerd in het planten van bomen en struiken en wil je weten of ons boomplantprogramma je daarbij kan helpen, lees dan hier over het Boomplantprogramma 2020-21 en lees hier welke soorten (maten, herkomst ed.) we kunnen leveren.

Voor het indienen van een aanvraag dienen twee formulieren te worden ingevuld. Het aanvraagformulier met enkele kenmerken (naam, locatie, doel aanplant ed.) en het eigenlijke bestelformulier waarop tevens de hoogte van eigen bijdrage bij invullen wordt aangegeven. Klik hier voor het aanvraagformulier en hier voor het bestelformulier.

We geven graag advies en zijn ook bereid een presentatie over het programma, de aanleg en onderhoud van landschapselementen voor groepen verzorgen. We hebben een drietal boeken geschreven over respectievelijk Bomen en struiken van hier, een handleiding over landschapselementen, bomen, struiken, biodiversiteit en veel praktische tips over aanleg en onderhoud (Rijk heggenlandschap) en een handleiding over het vlechten van heggen (Heggenvlechen en haagleiden in Nederland en Vlaanderen). Hoe je deze boeken kunt bestellen, kun je hier lezen.

Heb je vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Dat kan d.m.v. een mailtje naar lex Roeleveld (info@hegenlandschap.nl) .

Om sfeer te proeven: in onze laatste nieuwsbrief (nr. 19) vindt je ook een uitgebreid verslag (in het frans) met veel foto's over het afgelopen seizoen.

Namens Heg&Landschap, Lex Roeleveld

Internationale uitwisseling

In oktober 2016 bracht Lex Roeleveld, coördinator van ons boomplantprogramma, op uitnodiging van de Fondation Yves Rocher, een bezoek aan Ethiopië. Doel was een uitwisseling van ervaringen, tevens een soort informele evaluatie, van het door de Fondation al vele jaren ondersteunde boomplantprogramma van de organisatie Green Ethiopia. Het werd een indrukwekkende reis door Tigray, de meest noordelijke provincie, grenzend aan Erithrea. Onze inspanningen om bomen te planten, verbleken de inspanningen die Ethiopische dorpelingen plegen om de ernstig geërodeerde gronden te herstellen en de biodiversiteit te versterken. Alle lof voor boeren, overheidsfunctionarissen en Green Ethiopia voor hun werk in dit deel van Ethiopië. Klik hier voor een blik in het eindrapport. Op de fotopagina zijn onder Boomplantprogramma Ethiopië meer foto's van deze reis opgenomen.

Vrouwen leggen terrassen aan (!) waarna boompjes geplant worden. Gastvrije ontvangst (met lokaal bier) door boeren die tef aan het dorsen zijn.

Op veldbezoek. Lange tochten door de bergen. Een lokale kwekerij van inheemse bomen