X

Boomplantprogramma 2021-22

Het boomplantprpgramma 2021-22 wordt momenteel uitgevoerd. Nieuwe aanvragen zijn helaas niet meer mogelijk

We hebben ook dit jaar, weer de geweldige mogelijkheid gehad om bijna 100.000 inheemse bomen en struiken te plaatsen. Dit wordt mogelijk gemaakt, voor het 10e jaar alweer, door onze Franse sponsororganisatie de Fondation Yves Rocher. De Fondation ondersteunt in veel landen boomplantprogramma's om daarmee een bijdrage te leveren aan behoud en herstel van biodiversiteit. Dit sluit perfect aan bij de missie van onze stichting. We geven aan de besteding van de 100.000 stuks plantgoed daarbij onze eigen invulling. Ben je geïnteresseerd in het planten van bomen en struiken en wil je weten of ons boomplantprogramma je daarbij kan helpen, lees dan hier over het Boomplantprogramma 2021-22. Aan plantgoed kunnen we je niet dit seizoen niet meer helpen, wel aan advies.

We geven graag advies en zijn ook bereid een presentatie over het programma, de aanleg en onderhoud van landschapselementen voor groepen verzorgen. We hebben een drietal boeken geschreven over respectievelijk Bomen en struiken van hier, een handleiding over landschapselementen, bomen, struiken, biodiversiteit en veel praktische tips over aanleg en onderhoud (Rijk heggenlandschap) en een handleiding over het vlechten van heggen (Heggenvlechen en haagleiden in Nederland en Vlaanderen). De boeken kosten € 27,50, excl.portokosten en kun je bestellen door het sturen van een emailtje naar Lex Roeleveld, E: info@hegenlandschap.nl.

Heb je vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Dat kan d.m.v. een mailtje naar de eerder genoemde persoon .

Het afgelopen seizoen was ondanks Corona een groot succes. Ruim 114.000 planten hebben hun weg gevonden naar heggen, erfbosjes, houtwallen en dergelijke. Het slagingspercentage lag heel hoog, mede door de geweldige inzet van deelnemers regionaal om het plantgoed goed en snel te verdelen en de gunstige weersomstandiheden. Een uitgebreid verslag (in het frans) met veel foto's over het afgelopen seizoen is door een klik hier (hoofdrapport) en hier (uitbreide fotobijlage) te zien (en lezen).

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Dat dien je i.v.m. privacyregelgeving zelf te doen en kun je dat hier doen. Hier vind je tevens onze eerdere nieuwsbrieven.

Namens Heg&Landschap, Lex Roeleveld

Internationale uitwisseling

In oktober 2016 bracht Lex Roeleveld, coördinator van ons boomplantprogramma, op uitnodiging van de Fondation Yves Rocher, een bezoek aan Ethiopië. Doel was een uitwisseling van ervaringen, tevens een soort informele evaluatie, van het door de Fondation al vele jaren ondersteunde boomplantprogramma van de organisatie Green Ethiopia. Het werd een indrukwekkende reis door Tigray, de meest noordelijke provincie, grenzend aan Erithrea. Onze inspanningen om bomen te planten, verbleken de inspanningen die Ethiopische dorpelingen plegen om de ernstig geërodeerde gronden te herstellen en de biodiversiteit te versterken. Alle lof voor boeren, overheidsfunctionarissen en Green Ethiopia voor hun werk in dit deel van Ethiopië. Klik hier voor een blik in het eindrapport. Op de fotopagina zijn onder Boomplantprogramma Ethiopië meer foto's van deze reis opgenomen.

Vrouwen leggen terrassen aan (!) waarna boompjes geplant worden. Gastvrije ontvangst (met lokaal bier) door boeren die tef aan het dorsen zijn.

Op veldbezoek. Lange tochten door de bergen. Een lokale kwekerij van inheemse bomen