X

educatie & kennis

Natuureducatie

Het planten en volgen van een heg met een groep kinderen is een fantastische activiteit. Je doet het samen, je creëert iets en je leert veel over de natuur. Heg & Landschap heeft lespakketten voor het basisonderwijs ontwikkeld. Met het IVN de Maasvallei is enkele jaren geleden een lespakket ontwikkeld waarmee je met een kinderen uit groep 5-8 aan de slag kunt. Het pakket lespakket is geen strak keurslijf. Het is mogelijk om je eigen aanpak te kiezen en je eigen ideeën toe te voegen.

N.B.: Op deze site vind je een ingekorte versie van het lespakket.

Het volledige lespakket is hier te downloaden.

Met Staatsbosbeheer en Stichting Lingewaard Natuurlijk is hierop voortgeborduurd. Twee prachtige zoekplaten - heggen in weidenlandschap, en heggen in akkerlandschap zijn hiervoor door Jeroen Helmer getekend. Deze platen vormen de basis voor een serie oefeningen waarbij kinderen in het veld waarnemingen uitvoeren.

Nieuw: Handleiding heggenvlechten

Heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen. Achtergronden en handleiding

Door Lex Roeleveld, Arnout Zwaenepoel, Dirk Cuvelier en Peter Ceelen, januari 2017.

De meest uitgebreide handleiding over heggenvlechten (haagleiden in het Vlaams) in ons taalgebied. Geïllustreerd met veel mooie foto's schetst de handleiding de geschiedenis van dit eeuwen oude ambacht, de techniek en de verschillende manieren waarop er bij ons gevlochten werd. Vier vlechtstijlen waaronder de kruishaag en de Maashegstijl worden in stappenplannen gedetaileerd uitgewerkt. Aandacht ook voor gereedschap en veiligheid en niet te vergeten de aanleg, het beheer en de (moderne) toepassingsmogelijkheden van (gevlochten) heggen. Een compleet boek.

Verschenen op 14 januari 2017. 2e druk april 2017. Wire-O-binding, 136 pagina's. Prijs: €25 (excl. verzendkosten)

Wil je een exemplaar bestellen, stuur dan een bericht naar info@hegenlandschap.nl. Geïnteresseerden uit Vlaanderen kunnen het boekwerk bestellen bij het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels. Mail naar info@rlwh.be .

Bekijk een kleine selectie uit de inhoud via deze link.

Bomen en struiken van hier

Auteur: Henny Ketelaar m.m.v. Lex Roeleveld en Louis Dolmans.

In 2014 hebben we een boek uitgebracht over inheemse bomen en struiken: 'Bomen en struiken van hier'. Een pleidooi en heel veel informatie en prachtige foto’s over onze landschappen en de struiken en bomen daarin. In het boek ook achtergrondinformatie over het belang van autochtone (‘ van hier’)herkomst van het plantgoed, en over de aanleg en het onderhoud en beheer. Heb je behoefte aan voorbeelden. Ook daarin voorziet het boek. Een bezoek aan een tweetal landgoederen geeft grote en kleine voorbeelden om het landschap rijker te maken. Het boek is voor € 24,75 te verkrijgen bij de boekhandel. Distributie en promotie worden verzorgd door Uitgeverij Jan van Arkel. Klik hier om een indruk te krijgen van het boek.

Symposium Groen erfgoed Leef!

Op 23 maart 2017 heeft Heg&Landschap een symposium georganiseerd rond het thema groen erfgoed. Klik hier voor het verslag compleet met conclusies en aanbevelingen.