X

Kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed 2018-19

Op zondag 13 januari 2019 vond voor de 6e keer het kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed plaats. Het kampioenschap waarin de deelnemers vrij zijn hun gewenste vlechtstijl te kiezen. Allemaal worden ze door een deskundige jury op dezelfde criteria beoordeeld. Zestien teams, 29 deelnemers waaronder (buiten mededinging) ons Engelse collega John French. De deelnemers waren in twee klassen ingedeeld: teams (8) met veel ervaring (topklasse) en de teams (8) met minder ervaring (open klasse).

Er was voor zondag code geel afgekondigd met veel wind en regen, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven. Het was een heerlijke dag vlechten bij Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilen. En het resultaat was er naar. Er werd goed gevlochten, de kwaliteit zo liet juryvoorzitter Louis Dolmans weten, gaat letterlijk zienderogen omhoog. De winnaar topklasse was, net als in 2017, Martijn Schippers. De open klasse werd gewonnen door René Rijks & Jeroen van Leerdam. De 16-jarige Luke Schippers werd met teamgenoot Peter 2e in de open klasse en won bovendien de John French award voor jong talent met de best cutting technique. Geïnteresseerden kunnen de gehele uitslag bekijken en de opmerkingen van de jury lezen.

Het kampioenschap bij het ‘historische’ dorpje, onder de rook van kasteel De Haar, trok het nodige bezoek, hoewel door de slechte weersvooruitzichten minder dan gehoopt. Het was niettemin een gezellige boel langs de heg en in de tent waar kinderen waskaarsen rolden, appelsap persten en pinda’s aaneen regen voor de vogels. Er was een heerlijke biologische lunch maar veel deelnemers hadden daarvoor weinig tijd want het was een forse klus de 6 of 7 meter zware heg binnen de 5 uur te vlechten.

Heg&Landschap bedankt Natuurmonumenten, deelnemers, standhouders, EHBO (gelukkig niet in actie hoeven komen) en betrokken bedrijven van harte voor hun bijdrage. Dank ook aan onze sponsoren: de natuurregeling KIEM, Natuurmonumenten en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap voor hun financiële ondersteuning. Waarheen de caravaan volgend jaar trekt is nog niet bekend. Eerst wacht op 10 maart het NK Maasheggenvlechten in Boxmeer.

Kijk voor meer foto’s op onze fotopagina en klik hier voor een filmpje.

Juryvoorzitter Louis Dolmans (l) met de winnaar topklasse Martijn Schippers

Kampioenschappen heggenvlechten 2021-22

Heggenvlechten voor ons erfgoed, Hummelo , zondag 30 januari 2022

De datum van het kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed is nog niet bekend. Het evenement zal plaatsvinden op zondag 30 januari in Hummelo (Achterhoek). We nodigen ervaren en minder ervaren heggenvlechters uit deel te nemen. Bij de beoordeling wordt met de mate van ervaring rekening gehouden. Het is een mooie, betrekkelijk jonge dubbelrijige meidoornheg. Deelnemers mogen in elke gewenste stijl deelnemen en worden door de juryleden naar dezelfde criteria beoordeeld. Deelnamebijdrage deze keer minimaal (5 pp). Voor de lunch, koffie, thee ed wordt gezorgd. Het programma wordt op een later tijdstip bekend gemaakt. Benieuwd naar de jurycriteria? Klik dan hier?

NK Maasheggenvlechten, Boxmeer, 13 maart 2022

Op zondag 13 maart 2020 vindt het NK Maasheggenvlechten plaats in Boxmeer. De exacte locatie is nog net bekend. Het is de 16e keer dat dit unieke evenement zal worden georganiseerd. Naast de vele heggenvlechters veel bijzondere activiteiten. We verwachten ook weer buitenlandse heggenvlechters. Zij zullen hele verschillende stijlen demonstreren. Zodra er meer informatie over het evenement bekend zal zijn, is deze te vinden op www.maasheggen.nl .

Kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed 2017-18

Kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed 2017-18

Het 4e kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed vond op zondag 19 november plaats in Vorden, de Achterhoek. Na landgoed Boonenburg in Heerde, hadden we ook dit kampioenschap weer een geweldige locatie, de boerderij De Windenberg. Omgeven door bos, houtwal en eikenlaan was het een prachtig decor. Helemaal als de zon doorbrak. De Windenberg is eigendom van Ria Fokkink die er een biologische geitenhouderij heeft.

Winnaars dit jaar waren Florence Deru en Lex Roeleveld. De prijs voor de beste 'cutting technique', ter beschikking gesteld door John French, hing naar het team Spinoza (Ben Roeterd, Ruud Borkes en Arjan Vriend). De aanmoedigingsprijs ging naar het team Warmonderhof. Hierover schreef het team een prachtig verhaal. De uitslag kun je hier bekijken. Klik hier voor de volledige jurybeoordeling. Een uitgebreide fotoreportage is vanaf 4 december te zien op de pagina fotoalbum. Dan volgt hier ook een verslag van de dag. Hieronder enkele foto's van de zwoegende deelnemers gemaakt door Ursula Bos.