Lees over het Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten op 10 november, het Boomplantprogramma dat nog een beetje ruimte heeft, cursussen, activiteiten van lokale vlechtgroepen, billhoos en axes, het Iers Kampioenschap en veel meer over heggen(vlechten). Ga naar pagina 'Nieuwsbrief'.
Lees hoe je kan deelnemen aan het Boomplantprogramma 2024-2025, over de bruisende start van het vlechtseizoen met kampioenschappen, lezingen en cursussen, over natuurwerkdagen met hazelaarhakhout en meer wetenswaardigheden over heggen(vlechten). Ga naar pagina 'Nieuwsbrief'. Meer informatie over het Boomplantprogramma en hoe je kan deelnemen staat op de pagina 'Boomplantprogramma'.
Het boomplantprogramma 2023-2024 was een groot succes. We hebben 150.000 stuks inheems bos- en haagplantsoen mooie bestemmingen kunnen geven. Het merendeel was van gecertificeerd autochtone herkomst. De diversiteit van de afnemers was wederom groot met veel aandacht voor de aanleg van voedselbossen en veel belangstelling van paardenhouders. De grootste sprong vooruit kwam van de grote interesse onder melkveehouders zowel uit het noorden als het westen van het land.
Het verslag over afgelopen seizoen voor onze sponsor, de Fondation Yves Rocher, is af. Klik hier (PDF, 24 MB) naar het rapport met veel foto’s en verhalen waarin sommigen van de deelnemers hun foto’s en verhalen terug zullen vinden. De rapportage is in het Frans. De lange verhalen hebben we in het Nederlands achter in het rapport opgenomen. Voor de kortere stukken rest het gemak van Google translate!
Op 25 juli is onze 33ste digitale Nieuwsbrief verstuurd. Lees over een heel succesvol boomplantprogramma 2023-2024, oude Franse ansichtkaarten met heggen, het komende vlechtseizoen, hazelaarhakhout en een nieuw boek 'leven met bomen'. Ga naar pagina 'Nieuwsbrief' om de webversie te lezen.
In de Week van de Biodiversiteit (18 t/m 25 mei) worden twee podcasts over heggenvlechten gelanceerd. In de eerste aflevering 'Heggen, eeuwenoud en gevarieerd' maakt de luisteraar kennis met de praktijk van het heggenvlechten of het haagleiden: wat is het precies? Hoe brengen beoefenaars in Vlaanderen en Nederland het vakmanschap opnieuw tot leven? Welke ecologische meerwaarde zien zij voor het heggenvlechten? Hoe zien de beoefenaars de toekomst? In de tweede podcast 'Heggen, biodiversiteit troef' wordt het belang van heggen voor de biodiversiteit besproken. De podcasts zijn gemaakt door het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (België) in samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Voor de podcasts zijn Dirk Cuvelier, Arnaud Zwaenepoel, Kenneth Rijsdijk, Jaap Dirkmaat en Lex Roeleveld geïnterviewd. Beide podcasts zijn hier te beluisteren.
Op 15 mei is onze 32ste nieuwsbrief verschenen. Lees over een heel succesvol vlechtseizoen, de nieuwe lichting jonge vlechtkampioenen, over de 150.000 bomen en struiken die we geplant hebben, nieuwe publicaties, de hoogtepunten van het hazelaarhakhoutseizoen, bericht van onze man in Frankrijk en veel meer over heggen(vlechten). Ga naar pagina 'Nieuwsbrief'.
Het veldwerk zit er op! De heggenvlechters hebben hun gereedschap opgeruimd, de bomen en struiken staan als het goed is allemaal in de grond en het werk in het hakhoutbos is voorlopig gestopt. Onze laatste activiteit in het veld was een werkdag, een Bijzondere Buitendag georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht, op landgoed Sandenburg in Langbroek. In de komende nieuwsbrief gaan we met veel plezier uitgebreid op het afgelopen seizoen terugkijken.Een twintigtal mensen kwamen naar het bos om te helpen met de laatste klusjes. Wilgenopslag in de greppels kappen, bramen trekken en veel resthout uit het bos slepen. We plantten 100 hazelaars op plaatsen waar er te weinig stonden en bevestigden 3 nestkasten voor boomkruipers tegen overstaande eiken. Voor de laatste keer maakte Lucie een grote pot soep. Die ging op.
Het hazelaarhakhoutproject startte 5 jaar geleden. Jeroen, de beheerder, is een man van weinig woorden maar merkte wel op dat de hergroei van de hakhoutstoven al deze jaren uitstekend is en dat hij duidelijk de toename van de diversiteit kan zien. Door de hazelaarstoven in rotatie te kappen ontstaan verschillen in hoogte, lichtbeschikbaarheid ed. waar planten en dieren van profiteren.
"Dit was een van de natste seizoenen waarin ik (Lucie Cowles) ooit in een hakhoutbos gewerkt heb. Maar het is ook een van de een van de meest ziel inspirerende plekken waar ik gewerkt heb. En vergeet niet: "Beter een natte dag in het bos dan een droge dag op kantoor. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken die dit seizoen op de een of andere manier heeft meegeholpen: Lex, Jeroen en Rudyard voor hun ondersteuning en enthousiasme, Libby en Susan van Landschap Erfgoed Utrecht voor het promoten en ondersteunen van ons project, Francis de vuurmeester, chef soeproerder en onruststoker! En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, alle lieve, lieve, lieve vrijwilligers die een handje hebben toegestoken. Bedankt dat je dit prachtige bos met ons deelt. Tot ziens in de herfst?" < Lucie Cowles>
Team ProBoom mocht zondag 10 maart de Gouden Hiep mee naar huis nemen. Het team van captain Marcel Koot versloeg 56 andere teams tijdens de wedstrijd Maasheggenvlechten op Portaal de Vilt in Oeffelt. Het evenement trok duizenden bezoekers en vond plaats onder goede weersomstandigheden. Opvallend veel jonge gezinnen bezochten het evenement en kraakten de code van MaasheggenKids. Lees meer hierover op www.maasheggen.nl.
Op woensdag 7 februari werd de laatste hand gelegd aan een 350 meter lange houtwal 2.0 bij Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld). De houtwal moet als voorbeeld dienen voor toekomstige houtwallen en houtsingels op melkveebedrijven die meer natuurinclusief willen gaan werken. Boeren kunnen straks op De Marke de voorbeeldhoutwallen komen bekijken. Heg & Landschap stelde het plantgoed beschikbaar. In het kader van ons 20-jarig jubileum deden wij drie proefbedrijven van WUR dit aanbod. Lees hier het persbericht.
Op zaterdag 3 februari organiseert het Netwerk van heggenvlechters een Vlechtdag in Almere.
Vlecht mee met de leden van het Gilde van heggenvlechters. Pak je bijl op en laat deze kans niet lopen! Jolijn en Sander de Leeuw ontvangen de deelnemers op hun mooie natuurterrein in Almere. Het natuurterrein is ongeveer 2 ha groot, met huis, moestuin en heggen. We gaan vlechten in de staken- en bindersstijl, eventueel in de golvende stijl, een nieuwe uitdaging? Voor nadere informatie en hoe je je kunt opgeven, zie de agendapagina, op zaterdag 3 februari.
Op 21 december is onze 31ste nieuwsbrief verschenen. Lees over het Boomplantprogramma 2023-2024 dat met veel plezier en enthousiasme van start is gegaan, drie nieuwe heggenpublicaties, over de Week van de heg, de start van het nieuwe vlechtseizoen met cursussen en een kampioenschap, het Patrons Event in Engeland, en het Netwerk en het Gilde van heggenvlechters. Ga naar pagina 'Nieuwsbrief'.
Het Boomplantprogramma 2023-2024 is volgeboekt. We konden vanaf 6 november 2023 helaas geen nieuwe aanvragen voor plantgoed meer in behandeling nemen. Het beschikbare quotum is toegewezen. Voor de Kerst hebben al ruim 125.000 bomen hun weg gevonden naar meer dan 300 deelnemers! In september 2024 start het nieuwe seizoen van ons boomplantprogramma.
In oktober is onze 30ste nieuwsbrief verschenen. Lees over het Boomplantprogramma 2023-2024, de start van het nieuwe vlechtseizoen met cursussen en een kampioenschap, en de Natuurwerkdagen. Ga naar pagina 'Nieuwsbrief'.