X

Kampioenschap heggenvlechten Heerde

Doe mee of kom op zaterdag 14 januari naar Heerde. Van 10-15 uur op landgoed Bonenburg. Ook activiteiten voor kinderen. Toegang gratis.

Op het prachtige landgoed Bonenburg in Heerde vindt zaterdag 14 januari het 3e kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed plaatskeer. Twintig teams vlechten elk 8 meter meidoornheg. De deelnemers komen uit alle delen van Nederland. Er doet ook een Engels team mee. Lees hier het persbericht en artikel in Stentor.

Kom tussen 10 en 15 uur kijken. De toegang is gratis, er is parkeergelegenheid vlak bij het terrein. Je kunt de heggenvlechters tot 15 uur aan het werk zien, langs de heggen lopen en een praatje maken, als ze daar tenminste tijd voor hebben. Kinderen kunnen ook aan de slag. Ze kunnen de hele dag van wilgentenen mandjes en vogels vlechten. We hebben prachtige tenten dus weer of geen weer we (behalve de heggenvlechters dan) zitten altijd droog. Ambachtlslieden zoals een mandenvlechter zijn aanwezig en info stands van diverse natuur- en landschapsorganisaties. De stichting Heg&Landschap geeft advies over inheemse beplanting en je kunt je inschrijven voor allerlei soorten planten voor bosjes, houtwallen en al dan niet eetbare heggen. Heb je belangstelling voor oud, opgeknapt heggenvlechter gereedschap zoals kapmes, bijl of sikkel, kom dan vroeg naar John French. Hij brengt uit Engeland een fraaie collectie mee, en op is op.

Kun je een beetje heggenvlechten en heb je er lol in, geef je dan hier op. Het gaat om het meedoen. Je kunt meedoen in elke denkbare stijl van vlechten: Maasheggen, met staken&binders of je eigen stijl. De beoordelingscriteria zijn voor alle deelnemers hetzelfde. De jury is ervaren. De prijzen zijn fraaiaer dan ooit. Uiterlijk vrijdag 6 januari plaatsen we de spelregels voor deelname en de jurycriteria op onze website. De ware liefhebbers kunnen 14 januari een van de eerste exemplaren van het nieuwe handboek Heggenvlechten in Nederland en Vlaanderen bemachtigen. Het eerste exemplaar wordt zaterdagmiddag rond 15.30 uur gepresenteerd aan de directeur van het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland.

En we zouden het nog vergeten, maar er zijn de hele dag heerlijke (warme) drankjes, hapjes en een lunch te krijgen op basis van producten uit de IJsselvallei. Alkohol wordt niet geschonken, we zijn tenslotte met topsport bezig.

Kom dus op 14 januari naar landgoed Bonenburg (Groeneweg) in Heerde.