X

NLDoet, heggenvlechten in Odijk (Utr)

Op vrijdag 9 maart kunnen 15-20 liefhebbers samen met ons en 4 Engelse heggenvlechters op traditionele wijze een grote meidoornheg vlechten.

De heg staat aan de rand van Odijk, langs een weiland. Onze Engelse collega's die speciaal hiervoor naar Nederland komen zijn echte profs. Heggenvlechten was honderden jaren de techniek om het vee in de wei (of uit de akker) te houden. Boeren en hun knechten vlochten elke winter een stuk van hun heggen. Het is prachtig werk. Het is ook stevig werk met pittige doornstruiken. Zorg er voor als je mee doet dat je stevige werkkleding en stevige werkschoenen mee neemt. En neem een paar werkhandschoenen mee.

Aan het eind van de middag hebben we een 4 meter hoge meidoornheg omgetoverd tot een 1,2 meter hoge, ondoordringbare afscheiding. Als je 's morgens begint houdt je dat niet voor mogelijk!

De locatie, een oude hoeve, is in gebruik bij zorginstituut Reinaerde. Fietsen en auto's kunnen voor de boerderij geparkeerd worden. Na ontvangst lopen we ongeveer 200 meter naar de bewuste heg. We zorgen voor koffie, thee en lunch. We starten om 9 uur en ronden rond 15.30 uur af.

DOE MEE!!!!