X

uit de media

mei 2024

Twee heggenpodcasts in de Week van de Biodiversiteit

In de Week van de Biodiversiteit (18 t/m 25 mei) worden twee podcasts over heggenvlechten gelanceerd. In de eerste aflevering 'Heggen, eeuwenoud en gevarieerd' maakt de luisteraar kennis met de praktijk van het heggenvlechten of het haagleiden: wat is het precies? Hoe brengen beoefenaars in Vlaanderen en Nederland het vakmanschap opnieuw tot leven? Welke ecologische meerwaarde zien zij voor het heggenvlechten? Hoe zien de beoefenaars de toekomst? In de tweede podcast 'Heggen, biodiversiteit troef' wordt het belang van heggen voor de biodiversiteit besproken. De podcasts zijn gemaakt door het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (België) in samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Voor de podcasts zijn Dirk Cuvelier, Arnaud Zwaenepoel, Kenneth Rijsdijk, Jaap Dirkmaat en Lex Roeleveld geïnterviewd. Beide podcasts zijn hier te beluisteren.


maart 2024

Wat begon als prikkeldraad werd erfgoed

In de Gelderlander van 9 maart verscheen een artikel waarin Lex Roeleveld en Thomas van Slobbe uitgebreid aan het woord komen over de herleving van het oude ambacht heggenvlechten in ons land en het eerste Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten in Oeffelt, in 2006. Aanleiding vormt de inmiddels 18e editie van dit kampioenschap, het 'NK Maasvlechten', dat op zondag 10 maart plaatsvond. Lees hier dit artikel (PDF).


maart 2024

Kapmessen en pintjes: Ierse heggenvlechters laten hun kunsten zien bij bijzonder kampioenschap

In de Gelderlander van 11 maart verscheen een artikel over de Ierse deelnemers aan het NK Maasvlechten. Lees hier dit artikel (PDF).